Üyelik Girişi

FUJİ DAĞININ ÖNÜNDE RAFTİNG (AKARSU SPORU) YAPAN TÜRK GENÇLERİ

Sevgili pul severler bu bölümde,  Dernek üyelerimizin yanı sıra sizlerin gönderdiği filatelik ürünlerin koleksiyonu, tanıtımı, Türk ve dünya pulları üzerine yazılmış makale, hikaye vb gibi bilgilendirici metinleri yayınlayacağız. Katkılarınızdan memnuniyet duyacağız.

 

FUJİ DAĞININ ÖNÜNDE RAFTİNG (AKARSU SPORU) YAPAN TÜRK GENÇLERİ







Pul üzerine yaptığımız sohbet esnasında arkadaşım 1990 yıllarda basılan pullarımızdan bir tanesinin Japon bir sanatçıya ait meşhur bir tablo olduğunu iddia etti. Tablo ve sanat pulları toplayan bir kolleksiyoner olarak hafızamı zorladım, PTT’nin Japon sanatçının tablosunu pul olarak bastığını hiç işitmemiştim. Hemen internete girdik, arkadaşım Japon baskı sanatçısı Hokusai’nin Büyük Dalga" (The Great Wave off Kanagawa) isimli tablosunu buldu. Tablo çok bilindik olmasına rağmen PTT’nin çıkardığı pulu hatırlayamadım, hatta bu şekilde basılmış bir tablo pulu olmadığı konusunda ısrar ettim. Arkadaşımın bastırmaları ve işin biraz da iddiaya binmesi sonucunda 1990’lı yıllarda çıkmış tüm pulların üzerinden geçmeye başladık. 1994 yılında çıkarılan “Turizm (Doğa Yürüyüşü-Akarsu Sporu) Konulu Anma Serisi” konulu 2 pulu görünce gözlerime inanamadım:  Katsuşika Hokusai tarafından Fuji (Yama) Dağının 36 Görüntüsü Serisinin en ünlü tablosu üzerindeki balıkçı botları çıkarılmış ve onların yerine, içersinde renkli elbiseli, can yelekli ve kasklı  4 kişinin bulunduğu,  eğilip bükülmüş plastik bir bot kondurulmuştu. Bu pulun tasarımını yapan kişi, hadi daha açık yazayım, Hokusai Tablosunu rafting sporunu görselleştirmek amacıyla kullanan kişi herhalde resmin yapılış amacının Fuji Dağı ile alakalı olduğunu bilmiyordu ki basılan pulun arka planında zirveleri karla kaplı Fuji Dağı’nı çıkartmayı unutmuş. Rafting sporuna uygun bir çok akarsuyun Anadolu coğrafyasında bolca bulunmasına ve bunlardan herhangi birisi resmedilerek, kolaylıkla pula dönüştürülme imkanı varken, neden 150 yıl yaşamış bir sanatçının tablosu devşirilip, üzerinde oynanma ihtiyacı hissedildi? Siz ne düşünüyorsunuz bilmem ama, amatör bir kolleksiyoner olarak, 1994 yılında çıkartıldığı dikkate alınırsa pulun çizim, grafik, tasarım aşamalarını yürüten kişilerin yetersiz kaldığı, biraz da kolaycılığa kaçıldığı fikrindeyim.

 

Bu vesileyle biraz Hokusai ve eserlerinden bahsedelim. Katsuşika Hokusai, 1760-1849 yılları arasında yaşamış ve eserleriyle Van Gogh, Claude Monet, Edgar Degas, Paul Gauguin, Toulouse-Lautrec gibi sanatçılar üzerinde büyük etkisi olan Usta bir sanatçıdır. 89 yıl boyunca gerisinde aralarında ipek üzerine yapılmış resimler, ahşap baskı resimleri, resimli kitaplar, mangalar, seyahatlerinde yaptığı betimlemeler, erotik resimler ve eskizler olan otuz bin eser bırakmıştır “… Dönemin Japon resim sanatında en yaygın konular olan shogun, samurailer ve onlara hizmet eden geyşalar yerine vurguyu aristokratlar üzerinden çekerek ve insanlığın geri kalanına yükleyerek sıradan insanları ahşap baskı resimlerine koymuştur (http//www.arteorientalis.com). Shogun iktidarının yaşandığı, batı kültürüyle ilişki kurmanın yasaklandığı ve Japonya’nın kendini dünyanın geri kalanından tümüyle soyutladığı bir dönemde Hokusai klasik çizginin dışına çıkarak adeta Japon resim sanatında devrim yapmıştır.

 

Fuji Dağı’nın 36 Görüntüsü adı altında 36 farklı açıdan Fuji Dağını resmettiği manzara serisi en ünlü eserleridir. Daha sonraki yıllarda Fuji Dağının 36 görüntüsünü 100 adete çıkarmıştır. Japon ahşap baskı tekniği “”ukiyo-e” ile desenlerin ahşap üzerine oyulup ahşap renklendirildikten sonra kağıtlara aktarılmasıyla yapılan Büyük Dalga tablosunda, dalgaların adeta pençeler şekline büründüğü ve çok uzaktaki Fuji Dağının görüntüsü altında balıkçıların dalgalarla savaştıkları görülmektedir.
 
Ahşaba oyulan desenin her defasında kağıda farklı basılması nedeniyle bir çok farklı versiyonu bulunan Büyük Dalganın  kopyalarına hemen hemen dünyanın bir çok büyük müzesinde rastlamak mümkündür (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Wave_off_Kanagawa).

 

Yeri gelmişken, başka Amaçla da olsa büyük Usta Hokusai’nin en ünlü eserini bir Türk puluna aktaranlara teşekkür etmeden geçmeyelim (!).

 

Dr. Murat İbrahim ÇELEBİ


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam13
Toplam Ziyaret99230
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Saat