Üyelik Girişi
DAMGALI PULLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİLGİLER
Pul koleksiyonculuğunda toplanan pullar bazen bir temayı içerebilir veya bir ülkenin pullarını toplamak şeklinde olabilir.
Bir konu üzerinde veya bir tema üzerinde ki koleksiyonumuz; damgasız, damgalı, zarf üzerinde ve eğer varsa ilk gün damgalı zarflar temin edilerek sergiye hazırlanmış olur.
Örnek olarak ben 20 yıldır, damgalı Almanya pulları ve damgalı cumhuriyet dönemi pulları koleksiyonu yapmaktayım. Bundan önce ise 45 yıl Osmanlı (1892 - 1917) dönemi Armalı Ampir Pulları etüdü yapmıştım. Bu konuda şimdiye kadar hiç bir katalogda görülmemiş erörler temin ettim.
Damgalı Türkiye Cumhuriyeti dönemi pullarını ise (1923 - 2013) arası olabildiğince pulun üzerinde damganın tam ve okunaklı olmasına dikkat ediyorum. Damgalı pullar koleksiyonunun daha değerli olması için her bir pulun tam damgalı yani damgalandığı yerin adı, tarihinin okunaklı olması gerekmektedir. Böyle bir koleksiyon oldukça cazip, değerli, sergiye katılabilecek değerde bir eserdir.
Diğer yandan, zarf üzerinden bir pul damganın olduğu kağıt ile birlikte bütün olarak kesilerek filatelide adını Fragman dediğimiz parça elde edilmiş olur. Yalnız burada şu husus önemlidir, koleksiyona yeni başlamış genç arkadaşlar lütfen ellerine geçen eski dönemden kalan zarfların pullarını almak için kesmesinler. Pul zarf üzerinde daima daha değerlidir.
Şimdi, resimde yer alan Türk pullarından dört ayrı pul üzerinden damgaları değerlendirelim: Bir nolu pulda damga çok silik olup, ne zaman ve nerede damgalandığı anlaşılmamaktadır. İki nolu pulda ise damganın tarihi ve damga yeri belli değildir. Üçüncü pulda yer alan damga, yarım tam damgalı pul olarak adlandırılmaktadır. Dördüncü örnek ise tam okunaklı damgalı olarak filatelik değeri olan bir puldur. Beşinci örnek pul ise fragman dediğimiz bir puldur. Keşke pulu için zarf kesilmemiş olsaydı.
Diğer yandan, örnek resmin üst kısmında yer alan damga örnekleri Alman Pul Katalogu Michel'den alınmıştır. Başta Michel olmak üzere hemen hemen tüm kataloglarda damga örneklerine yer verilmesi pullardaki damgaların önemini göstermektedir. Koleksiyoner arkadaşlara oldukça uzun ve özenli, itinalı bir çalışma gerektiren pul koleksiyonculuğunda başarılar dilerim.
 
TEVFİK ÜLKER
  
7110 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret95422
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar28.877228.9929
Euro31.134931.2597
Saat